Een rijschool heeft beperkt invloed op het slagingspercentage eerst geslaagden. Niet alleen overtuigen van goede raad is voldoende. De daad bij het woord door de leerling is een noodzaak voor een geslaagde rijopleiding. Met naleven van de 10 geboden: Gij zult..... komen wij een heel eind.

Gebod 1: Maak tenminste 1000 km.

Tijdens de rijopleiding legt de leerling tenminste 1000 km af. De regel gaat op voor de getalenteerde leerling. Alle vriendjes op snapchat redden het met 500 km, maar niet heus.

Gebod 2: Accepteer kosten rijopleiding

We moeten ophouden met inschatten hoeveel lessen nodig zijn = kosten rijopleiding en vroegahh deden we het in 15 lessen.

Gebod 3: Breng kijkgedrag en theoriekennis op orde.

Zolang er nog vragen worden gesteld over de maximale toegestane snelheid, wat een verkeersbord betekent, met de rem of het gaspedaal wordt gekeken, mankeert het aan theoriekennis, inzicht en / of kijkgedrag. Je bent dan nog niet rijp voor het examen. Dus extra lessen.

Gebod 4: Maak je huiswerk.

De leerling maakt opgegeven huiswerk. Er gaat dan zo weinig mogelijk tijd verloren aan uitleg.

Gebod 5: Les onder wisselende omstandigheden.

De leerling is flexibel in het plannen van lessen. Een leerling die hier met de beste wil van de wereld niet aan kan voldoen, kan niet flexibel zijn.

Gebod 6: Doe de tussentijdse toets.

De leerling neemt deel aan de tussentijdse toets. En niet: Ik moet mijn rijbewijs hebben voordat de dijken doorbreken, omdat je theoriecertificaat lang op zich heeft laten wachten.

Gebod 7: Doe aan zelfreflectie.

De leerling beoordeelt ná elke les eigen vaardigheden en inzicht aan de hand van 6 vragen bij elke deelhandeling van elke geoefende rijtaak. 

Gebod 8: Hou de regelmaat erin.

2 lessen per week is effectiever dan 1 les per week.

Gebod 9: Neem liever meer dan minder lessen.

Met meer lessen ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met pushen om maar zo snel mogelijk examen te willen doen. Kostenbesparing = zelfbedrog.

Gebod 10: Handel naar 3 keer is scheepsrecht.

De leerling voert 3 lessen ná elkaar alle rijtaken en het zelfstandig rijden (cluster/ navigatie/ oriëntatiepunten) onder wisselende omstandigheden correct uit. Aanvullingspakket van 3 of meer lessen willen investeren.

Ervoor gaan:

De norm is wenselijk rijgedrag conform de rijprocedure B.
Voldoe je aan die norm, heb je niets te vrezen en kun je met vertrouwen het examen tegemoet zien.

Leerlingverschillen zijn groot: Leeftijd, geslacht, ADHD, autisme, etnische afkomst,
negatieve faalangst, positieve faalangst, motivatie, leerstijlen, privé omstandigheden, situationele omstandigheden, zelfbeeld en waar leg je de prioriteiten? Stappen, uitslapen, bijverdienen of op de voorgestelde dagen en tijden fris en fruitig te gaan lessen.

Bijna iedereen heeft meer dan 28 lessen van 1 1/2 uur nodig. Vanaf punt 4 wordt in 99 van de 100 gevallen niet beantwoord aan het ideaal. Daarom dus!!!!!

Lees meer »