Jouw rij coach is Ingrid, RIS gecertificeerd.

Dat maakt jouw keuze voor een rijschool een stuk eenvoudiger.

 

Jij doet examen in Mierlo. De slagingspercentages liggen daar tussen 51 en 55%. Er zijn uitschieters naar boven die het gemiddelde gunstig beïnvloeden. Velen komen niet hoger dan 40 tot 45%.

 

Rijscholen met RIS gecertificeerde rij coaches hebben de onderwijskundige bagage om hoger dan 75% te scoren. Dit is in ruime mate aangetoond.

Rijopleiding In Stappen, afgekort RIS

De gehele opleiding bestaat uit 4 modules.

Module 1: Leren het voertuig te beheersen.

Module 2: Leren omgaan met eenvoudige verkeerssituaties en bijzondere verrichtingen

Module 3: Leren omgaan met moeilijke verkeerssituaties.

Module 4: Leren onder alle denkbare omstandigheden zelfstandig, aangepast, besluitvaardig, milieuverantwoord, defensief als verantwoorde bestuurder met de juiste mentaliteit aan het verkeer deel te nemen. 

Module 4 is een module waarmee je vanaf de eerste rijles in aanraking komt. Zo is voorrang verlenen een plicht, maar als je geen voorrang krijgt, ga je die niet claimen. Geef je eerst richting aan en daarna pas kijkt of je kunt voorsorteren, communiceer je verkeerd. Doen anderen dat wel zo, hou je er rekening mee om de verkeerssituatie veilig te houden.  Moet je wachten voor een open brug of bij een overweg, zet je even die motor af om de fietsers rechts van jou niet te vergassen. Er zijn tientallen voorbeelden waarin van jou als bestuurder aangepast rijgedrag wordt verlangd.

 

Script

De modules zijn weer onderverdeeld in scripts en elk script weer in deelhandelingen die in de juiste volgorde moeten worden uitgevoerd.

 

Als voorbeeld module 4, script 43

* rijstijl

* aankoopgedrag

* bandenspanning

* brandstofbesparende accessoires zoals cruisecontrol 

   en boordcomputer

Nemen we met ons allen optimaal milieuverantwoord rijden in acht:

Hebben we weinig last van files.  Van alle automobilisten tijdens de spits is maar 33% woon werkverkeer.

Zouden we op 8.000.000 auto's in Nederland 1.0000.000.000 liter brandstof besparen.

Zouden we bijdragen aan  dat het ook nog eens een stuk veiliger wordt op straat.

 

 

 

 

Huiswerk ter voorbereiding op de rijles

Wat in jouw praktijkboek voorafgaand aan script 1 staat, gaan we tijdens de opleiding ook iets mee doen. Dit boek begint echt op bladzijde 1.

Aan het einde van de les geeft de rij coach huiswerk op. In je praktijkboek  vind je de uitleg van wat je rij coach de volgende les met je gaat oefenen. 

Hoe beter jij je voorbereidt, des te meer oefentijd je hebt, immers wat je al weet, hoeft de rij coach jou niet uit te leggen.

 

Zelfreflectie

Het praktijkboek heb je elke rijles bij je. Aan het einde van de les beoordeel je zelf aan de hand van aandachtspunten in hoeverre je de doelstelling van de rijles hebt gehaald. Deze paragraaf heet Zelfreflectie. Samen met het oordeel van de rij coach weet jij altijd precies waar je aan toe bent.

Er zijn 4 toetsmomenten.

1. Toets module 1 (voertuigbeheersing) Deze toets wordt afgenomen door je eigen rij coach.

2. Toets module 2 (verkeerssituaties en bijzondere verrichtingen) Deze toets wordt afgenomen door je eigen rij coach.

3. De tussentijdse toets. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Deze toets is als een echt examen. Bij deze toets kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres. Van de examinator krijg je te horen waar je nog extra op moet letten tijdens je examen.

4. Het examen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR.